Complete rebuild - remake
Tecno P40 Lounge

Design icoon ontworpen door Osvaldo Borsani

De P40, liefhebbers herkennen hem van ver. Dit iconisch design is ontworpen door Osvaldo Borsani voor Tecno in de jaren ’50. Vandaag nog steeds in productie en peperduur… Dat verklaart ook waarom ze op tweedehands zo gegeerd zijn. Hier opnieuw bekleed en volledig heropgebouwd. Lees mee en raak geïnspireerd om ook oud en versleten een tweede leven te geven. 

P40

Een mooi verhaal van behoud… of hoe een design stuk vlot van de ene generatie op de andere werd doorgegeven. Geweldig vinden we ook als de zetels telkens een centrale plaats hebben ingenomen in het huis en dus intensief gebruikt werden. Dat maakt de zin van stofferen nog zo groot… Herstellen om opnieuw te gaan gebruiken!  Hier kregen we de opdracht om twee lounge zetels P40 van Tecno te herstofferen naar origineel. Een hele uitdaging want zo is de oorspronkelijke bekleding, nl. de Italiaanse lana diagonale niet langer in productie. Vandaag zie je de P40 vaak geherstoffeerd in de wolvilt Hallingdal van Kvadrat. Toch was die diagonale streep in de stof zeer kenmerkend voor de vintage modellen…  een andere uitdaging was het kleur zwart… Geloof ons vrij, echt niet evident. Dachten we dan eindelijk een geschikte kleur gevonden te hebben, leek die in vergelijking met de originele stof te grijs of te blauw. En dus gingen we verder in onze zoektocht naar een gelijkwaardig alternatief. Niet alleen de typerende streep was voor ons belangrijk, of de diepzwarte kleur maar ook de technische specificaties van de stof… als we herstofferen doen we dat graag met “goed materiaal” want zo’n zetel vraagt kwaliteit, dat geldt voor elke zetels die ons atelier binnen komt, niet enkel de P40. 

 

Tecno P40
P4O in zijn originele uitvoering, bekleed in de Lana diagonala

Maar, zoals het spreekwoord luidt: Wie  zoekt, die vindt… en zo dus ook voor ons. De Twilltwenty van Rubelli is geen wolvilt maar 100% polyester, dus zeer gemakkelijk in onderhoud en het prikt ook niet als je er met korte broek gaat op zitten… dat effect ervaren we immers wel met wol. Dankzij de diagonale weeftechniek is deze stof ook sterk en resistent. Verder ook brandvertragend en geschikt voor buiten… Zelf in de veranda zullen deze zetels dus niet verkleuren onder de zon. En het zwart was ook echt zwart… koolzwart! Leuk detail is dat de Twilltwenty net als de P40 van Italiaanse bodem is. De stof is, zoals de naam al doet raden, beschikbaar in wel twintig verschillende kleuren.

Herstoffering P40
Herstoffering in Twilltwenty, zwarter dan zwart
Twilltwenty Rubeli
Twilltwenty van Rubelli als alternatief voor de Lana diagonala

Andere uitdaging was de binnenvulling, die was namelijk volledig verpulverd en diende opnieuw opgebouwd te worden. Samen met onze leverancier van binnenvulling gingen we aan het werk om de juiste vorm te schetsen… ons baserend op het metalen frame, de restanten van mousse en uiteraard werd heel nauwkeurig gekeken naar beeldmateriaal van gestoffeerde P40’s. We gebruikten Pantera koudschuim voor maximaal comfort, zowel voor de hoofd- en rugsteun als de zitting en de voetsteun.

 

Tecno P40
De binnenvulling verpulverd tot stof...
Tecno P40
Die mondmaskers bewezen in ons atelier altijd hun nut, ook voor Corona 😀

De P40 is nog steeds in productie bij Tecno, de originele vulling dus ook, helaas zeer duur en lange levertijd. De meeste onderdelen zijn nog beschikbaar maar duur, voor een set armleuningen betaal je al snel over de 500EUR, een te vervangen schroefje die ervoor zorgde dat de voetsteun op en neer gaat koste 100EUR. Klein detail, onze klant had de originele factuur nog zitten van de twee zetels die in 1965 zijn aangekocht. Ik durf het bijna niet zeggen maar destijds betaalden zijn ouders nog geen 500EUR voor een set van twee! Vandaag kost een nieuwe al snel 7000EUR,… het stuk! Design heeft een prijs… zoveel is duidelijk. Maar het blijft een tijdloos model, zeer functioneel en toegegeven toch wel duurzaam… het kán immers betaalbaar geherstoffeerd worden. 

Flyer uit 1965 van de Poltrona/lounge P40
originele flyer P40
Meer dan 60 jaar nadat de eerste P40 gemaakt werd, is dit nog steeds een zeer functioneel meubel. Design is tijdloos.
voetsteun P40
voetsteun P40 met de hand genaaid

Bij het stofferen van design meubelen proberen we zo goed mogelijk het origineel te benaderen. Zo waren bijvoorbeeld bij de P40 de hoezen van alle onderdelen voorzien van een rits, dit hebben we ook zo behouden… 

Omdat foto’s vaak meer vertellen laat ik jullie hieronder nog even nagenieten met enkele momentopnames…

Tecno P40
Tecno P40
Tecno P40
Tecno P40 geherstoffeerd

 “A piece of beauty is a joy forever, schreef Keats… Inderdaad, als we iets moois vinden, is het beter om het te koesteren voor oneindige momenten van geniet.   

Heeft u zelf een P40 te herstofferen of een ander design meubel die een make-over verdient? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen héél graag verder 🙂

Handbekleed. 
Een Belgisch product. Creativiteit van hier!