B&B Italia eetkamerstoelen

LEDER RESTAURATIE

Melandra Designstoelen van Antonia Citterio

De eerste keer dat deze Italiaanse design stoelen ons atelier binnen kwamen was het met de intentie ze te laten herbekleden. Deze stoelen zijn ontworpen door Antonia Citterio in een wit lederen uitvoering. Na twintig jaar gebruik was het leder sterk vervuild en vertoonde het ook beschadigingen. Een volledige herstoffering was zeker mogelijk maar na een analyse van de staat van het leder leek “restauratie” toch ook een optie.  Dit is het grote voordeel van leder bekleding; duur in aankoop maar mits goed onderhoud kan het leder vaak een leven lang meegaan. 

Het hele project hield ons toch een tijdje bezig… De laagjes verf werden heel dun aangebracht voor een goede hechting… Alvorens we begonnen met het kleuren werd het leder eerst grondig gereinigd. Ook werden kleine beschadigingen gerestaureerd en opgevuld. Krassen, scheuren, … Enkele foto’s hieronder tonen het hele proces.

Detail beschadiging leder
Het leder was op de meest kwetsbare plaatsen erg beschadigd. Na twintig jaar gebruik ook vrij logisch
Detail lederrestauratie
Effect van lederrestauratie

Krassen werden opgevuld met “vloeibaar” leder, nadien licht opgeschuurd en herverfd. De nerfbeschadiging is haast niet meer zichtbaar.

Close-up legerbeschadiging
Close-up lederbeschadiging
Close-up lederrestauratie

Op bepaalde plaatsen was het leder ingescheurd dus diende dit opnieuw gestikt te worden. De hoes werd van de stoel gehaald en het leder werd plaatselijk hersteld. 

Close-up gescheurd leder B&B Italia
Close-up herstelde scheur leder B&B Italia
Lederrestauratie

Deze mooie design stoelen staan klaar voor een tweede leven. Wat een voldoening geeft dat toch, keer op keer… Iets herstellen naar zijn oorspronkelijke schoonheid zodat het kan blijven meegaan. 

B&B Italia