Eetkamerstoelen

Herstofferen van antieke eetkamerstoelen

Deze klassieke eetkamerstoelen gaan al enkele generaties mee. Ze werden deze keer doorgegeven van moeder op zoon en vonden hun weg naar ons atelier. De klant koos een Spaanse vuilwerende stof. Deze stof heeft een fijne visgraatstructuur, is heel zacht en aangenaam. Wij werkten af met galonlint.

Met het degarnieren waren we even zoet… De oude stof is vastgehecht met nietjes, die moeten we een voor een verwijderen… voorzichtig, want je wil het hout natuurlijk niet beschadigen. Onder de stof zit de vulling, ook die is geniet en onder de mousse heb je de singelbanden, óok ingezet met nietjes… De oude vulling was over de jaren heen trouwens op de banden gekleefd… Een vuil werkje, om maar te zwijgen van het rondvliegend stof…

Eetkamerstoelen visgraad motief
Eetkamerstoelen herbeleefd
Close-up visgraadmotief rugleuning stoel
Mooie visgraatmotief
Stoelen worden gedegarnierd
De oude stof gaat eraf
Stoelen worden gedegarnierd
Alle oude materialen worden eraf gehaald
Ook de vulling en de singelbanden worden verwijderd.

Nadat we alle oude materialen verwijderd hebben begint de opbouw. We plaatsen nieuwe singelbanden, hierop komt de vulling en we plaatsen dacronwatte. Dan wordt de stof geplaatst, strak aangespannen en bevestigd. Om de nietjes te verbergen brengen we galonlint aan. Afwerking kan ook met siernagels of sierlint, dit is dubbele koord die wordt gestikt in dezelfde kleur als de stof. 

Stoel wordt terug opgebouwd met nieuwe vulling
Nieuwe singelbanden, nieuwe vulling en dacronwatte
Galonlint als afwerking
Galonlint als afwerking
Klaar voor een tweede leven
stofferen detail stoel
Afwerking tot in de puntjes

Het geeft een enorme voldoening om oude meubelen nieuw leven in te blazen. En elke stoel is anders… De vorm, de opbouw… de leeftijd! We leren uit elk project, we zijn ook heel kritisch… 

Het is gewoon een mooi verhaal… eentje van behoud, herstel, gekoester… Iets een tweede leven schenken, zodat het opnieuw zijn functie kan opnemen,… net dàarom houden we van onze job.