Herstoffering
Vitra Visavis sledestoel

Of we 30 vergaderstoelen konden stofferen? Met plezier! We kregen de opdracht van Swisscore in Brussel en gingen meteen aan de slag. Het werd een hele zoektocht voor een gepaste vulling, stofferen deden we met een mooie vuilwerende stof van Duits stoffenhuis Höpke. Lezen jullie even mee? 

Visavis Vitra vergaderstoelen in Swisscore lokaal in Brussel

De Visavis vergarderstoel werd voor het eerst ontworpen in de jaren ’90 door Antonia Cittera in samenwerking met Glen Oliver Löw voor Vitra. Kenmerkend  zijn het stalen buisframe, de vrijhangende zitting en het blokjespatroon in de rugzitting. Het is een vergaderstoel die ongelofelijk veel comfort biedt vanwege zijn stevige vorm en constructie maar ook omdat de zitting mee veert met de bewegingen van het lichaam. Hij werd gereintroduceerd in 2005 als Visavis 2.

Visavis Vitra sledestoel
Vitra Visavis vergaderstoel
Vitra visavis oude vulling
De stoelzitting wordt ontmanteld

Het vernieuwen van de vulling was zowat de grootste uitdaging, want het origineel is naar model gegoten. Wij namen contact op met Vitra België in de hoop nog vullingen te kunnen verkrijgen, helaas voor alle Visavis-stoelen die geproduceerd zijn voor 1996 was de zit niet meer verkrijgbaar. Hier stopt het verhaal dan? Neen hoor, toch niet! Wij zochten naar een alternatief… We gingen aankloppen bij onze leverancier van mousse, gespecialiseerd in het op vorm snijden… Het eerste proefmodel had nog enige aanpassingen nodig, maar uiteindelijk kwam het wel goed.

De eerste stap in al onze projecten is natuurlijk het ontmantelen… wij verwijderen van alle oude materialen, in dit geval de zitvulling en bekleding. De vulling was met lijm vastgemaakt aan het plastic onderstel… Losmaken vroeg wel wat geduld, een vuil karweitje zoals je kan zien op de foto’s hieronder.  

Vitra visavis vulling
Vitra Visavis vergaderstoelen oude vulling

Vervolgens werd de nieuwe vulling geplaatst, die werd naar vorm gesneden om een zo mooi mogelijke alternatief te bieden op de originele vulling die helaas niet meer beschikbaar was bij Vitra zelf.

Vernieuwde vulling Vitra visavis
Vernieuwde vulling Vitra Visavis vergaderstoel

Wij maakten een nieuw patroon voor de bekleding die mooi de vorm volgt van de zitting. De stof is trouwens easy clean en zeer sterk, 50.000 toeren (Martindale). Vlekken worden in een handomdraai verwijderd. Bekijk hier de video waar we dit even uitgetest hebben.

Stoffering vitra visavis

Tussen de vulling en de bekleding plaatsten we naar gewoonte een laagje fiberfill, ook wel dacron genoemd. Dit gaat stofslijtage tegen omdat er geen directe wrijving is tussen de stof en de vulling. Wij nieten de bekleding vast aan het onderstel, zo verkrijg je een strakke zitting, die er ook voor zorgt dat alles netjes op zijn plaats blijft zitten. 

Herstofferen visavis Vitra

De laatste stap? Wij plaatsen alle zittingen terug op het stalen onderstel. Swisscore is tevreden met deze make-over… En wij ook! De Visavis vergarderstoel krijgt door deze herstoffering een Belgisch accent 😉 

Stalen frame visavis Vitra sledestoel
Stalen frame visavis Vitra sledestoel
Herstoffering Visavis Vitra vergaderstoel
Herstoffering Visavis Vitra vergaderstoel
Herstoffering Visavis Vitra vergaderstoel

Handbekleed. 
Een Belgisch product. Creativiteit van hier!