Heropvullen zetelkussens

Is de zitvulling van uw zetel niet langer comfortabel maar oogt de zetel verder nog goed? Laat dan gewoon de zitvulling vernieuwen. Ga voor een kwalitatief koudschuim en uw zetel is terug zo goed als nieuw. In deze blogpost maken we je wegwijs in de variëteit aan vullingen en helpen we jou ook begrijpen dat comfort een prijs heeft.

nieuwe koudschuim vulling

Een goede kwalitatieve vulling bepaalt  het comfort van je zetel. Wanneer je een nieuwe salon gaat kopen zal je allicht niet snel vragen naar de zetelvulling, terwijl dat wel zéér belangrijk is. Een goede vulling is trouwens niet goedkoop. Dan kan je al raden welk “type” vulling gebruikt wordt in goedkope bankstellen.

Wij spelen het graag eerlijk! Bij het herstofferen van je zetel of stoel vertellen we je er telkens bij welke vulling we gaan gebruiken, we tonen je ook de stalen. Heel wat klanten denken dat bij het herstofferen van hun stoelen of zetels de vulling best nog “oké” is, maar ervaring leert ons  dat een goeie vulling na 10 tot 15 jaar gebruik veel van zijn elasticiteit verliest. Vernieuwen van de vulling is dus altijd aangewezen. 

 

Versleten zetelvulling
Oude zetelvulling verliest na 10 jaar veel van zijn comfort.
Strakke uitstraling leder zetel vernieuwing binnenvulling
Met een vernieuwde zetelvulling zit je terug comfortabel.
nieuwe koudschuim vulling
Het oogt ook mooier want de hoes spant opnieuw op en je krijgt een zetel uitstraling.
Oude vulling kussens
Heropvullen kussens

Heel regelmatig plaatsen wij nieuwe vulling in lederen salons. Een goed onderhouden leder salon heb je meestal voor het leven, indien je ook de vulling gemakkelijk kan vernieuwen (bij losse kussens) is dit een zeer dankbare aankoop geweest want door het heropvullen is de zetel weer zo goed als nieuw.  

Wanneer u beslist de vulling te vernieuwen gaan we samen op zoek naar de geschikte densiteit en het gewenste comfort. En dat is verschillend van persoon tot persoon. Vaak is die keuze anders voor man en vrouw… De man zit graag hard, dan plaatsen we een koudschuim met een densiteit van 50kg/m3, voor de vrouw kan het wat zachter, een densiteit van 43kg/m3. Het is perfect mogelijk want de kussens worden volledig op maat gesneden. 

Nieuwe vs oude zetelvulling
Zetelvulling nieuw vs oud
Strakke kussenhoes door vernieuwde vulling

Dankzij een nieuwe kussenvulling zit je terug comfortabel oogt je zetel terug strak!

Maar (!) de ene vulling is de andere niet….

Precies omdat het comfort van je zitmeubel belangrijk is vertellen we jou ook graag iets meer over de beschikbare kwaliteiten in vaste zetelvulling. Zo heb je de keuze tussen polyether en koudschuim. Polyether is een opencellig schuim met een gelijke celstructuur, het heeft minder veerkracht dan koudschuim waardoor het ook harder en steviger aanvoelt. Wij gebruiken dit type schuim enkel voor stoelzittingen omdat we daar te maken hebben met een klein zitoppervlak waar stevigheid vrij belangrijk is. De kwaliteit van polyether wordt bepaald door het soortgelijk gewicht (SG), hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit. Wij gebruiken doorgaans altijd een polyether met een SG van 40kg/m3, dit is een kwalitatieve, stevig vulling. Voor alle andere zittingen en kussenvullingen is koudschuim aangewezen. 

Graag toch even een kanttekening; goedkope bankstellen zijn vaak uitgerust met polyether kwaliteit met een laag soortgelijk gewicht… dit meubilair is geen lang leven beschoren. Helaas merk je daar als consument in het begin helemaal niks van. Als ervaren stoffeerder begrijpen wij nu uiteraard wel hoe sommige ketens hoekbanken aan 799EUR kunnen verkopen,… goedkoop schuim, slecht hout, slechte ondervering en bekleding met lage slijtweerstand. Trek daar dan nog even de kost af van het verschepen, invoerrechten en de commissie voor de verschillende tussenpersonen… dan is dit type zitbank niet echt veel “waard” en ben je als consument veelal bedrogen.

Terug naar onze zetelvullingen want wij doen het graag “anders” 🙂 . Naast polyether bestaat er ook nog koudschuim, dit type vulling is gekenmerkt door een hoge elasticiteit, het heeft een open en ongelijke celstuctuur; m.a.w. bij het indrukken (zitten) op de vulling reageren de cellen verschillend, ze geven meer comfort, een betere luchtcirculatie en vermijden kuilvorming. Koudschuim wordt ook “High Resilince Foam”  genoemd, of “schuim met een hoge veerkracht”. 

Koudschuim gaat lang mee, zes à tien jaar afhankelijk van de ondervering. Het is ook, anti-allergeen en anti-schimmel.

De kwaliteit van koudschuim wordt bepaald door de densiteit, de hardheid en de drukweerstand. Even belangrijk is de herkomst van de vulling. In Europa zijn strenge productievereisten omdat veiligheid primeert. Zo is het verboden om bepaalde chemicaliën te gebruiken in het productieproces. De vullingen waarmee wij werken zijn geproduceerd zonder CFK’s en zijn milieuvriendelijk, ze kunnen dus ook perfect gerecycleerd worden.  Deze garantie is er niet bij goedkope salons en zetels die ingevoerd worden uit het Verre Oosten waar die strenge productievereisten niet gelden. Bij ons heeft u te maken met een vulling van Belgische of Nederlandse origine. 

De densiteit of het soortgelijk gewicht wordt uitgedrukt in kg per kubieke meter. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit en hoe duurzamer (en ook hoe duurder). Indien we een specifiek deel van de vulling indrukken zonder dat de rest van de vulling naar beneden veert meten we een hoge puntelasticiteit en dus ook meer comfort. De vulling moet zich aanpassen aan de bewegingen van het lichaam. Ook is het zo dat het gewicht van een persoon gelijkmatig dient opgevangen te worden door de vulling. 

In koudschuim bestaan verschillende hardheden, “hard”, “medium” en “soft”. Een goede ondersteuning (hardheid) is zeer belangrijk in de keuze van de juiste vulling. Afhankelijk van het gebruik maken we jou uiteraard wegwijs en helpen we jou de perfecte vulling te vinden.

Binnen het koudschuim segment bestaat ook nog Pantera®. Dit is een super kwalitatief comfortschuim en het onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, consistente kwaliteit en een hoge mate van comfort. De vormvastheid van dit product is uitzonderlijk. Pantera® biedt 7 jaar garantie op vormverandering! Dit schuim trouwens ook gebruikt voor de betere matrassen.

nieuwe koudschuim vulling
Oude vs nieuwe vulling
oude en nieuwe zitvulling
Het verschil tussen oude en nieuwe vulling is zeer groot.
Slechte kwaliteit 

Het schuim is het niet-zichtbare deel van een zetel… Helaas word je als klant vaak bedrogen… Nieuw lijkt alles oké en strak maar weet dat door gebruik  de vulling sowieso zijn elasticiteit en comfort verliest…  Investeren in een goede vulling is dus zeer belangrijk voor de levensduur van het zitmeubilair. Regelmatig plaatsen wij nieuwe vulling in zetels die toch wel wat geld gekost hebben in de aankoop… Wij merken dan wat er binnenin zit en dat is jammergenoeg niet altijd even kwalitatief. Meestal wel koudschuim maar met een zeer lage densiteit, hoe minder kg per m3, hoe goedkoper…  Heel vaak ook zien we vulling die aan elkaar gelijmd is, zoals het voorbeeld hieronder. Wij vernieuwden deze kussens een koudschuim in een densiteit van 50kg per m3 voor een stevige zit.

OUde en nieuwe kussenvulling
Slechte kwaliteit schuimrubber
dacronwatte rondom nieuw koudschuim
Oude vs nieuwe koudschuim kussenvulling

 

Wij gebruiken ook altijd Dacron, dit is een afdekmateriaal dat gemaakt is van fiberfill, we spreken soms ook wel van synthetische watten. Door Dacron krijg je een mooiere “vollere” afwerking, maar het belangrijkste voordeel is toch wel dat het vroegtijdige slijtage voorkomt omdat er geen directe wrijving is tussen de bekleding en de vulling. Verder werkt het ook allergiebeschermend, vochtregulerend en isolerend. Wij plaatsen een  laag meteen onder de bekleding, dat kan stof zijn, kunstleder of echt leder.

Vulling en fiberfil stoelzitting
Dacronwatte wordt tussen de vulling en de bekleding geplaatst.

Ook zeker het vermelden waard is ons “Vdry schuim” voor buitenkussens. Dit is een opencellig polyether schuim met een grote doordringbaarheid voor water. Er is een quasi onmiddellijke droogtijd van het schuim na blootstelling aan regen, morgendauw of andere vormen van vochtigheid of nattigheid. Dit in tegenstelling tot andere schuimen die water absorberen! Tijdens de schuiming wordt een anti-bacteriële en anti-schimmel behandeling toegepast. 

Outdoor kussens VRDRY koudschuim
VDRY vulling voor buitenkussens

Zo merk je nu wel, de ene vulling is de andere niet maar een goede vulling is wel zeer belangrijk voor een comfortabele zetel. Bij ons kiest u alles zelf! Wenst u graag de vulling te vernieuwen? Kom even langs met een kussen, zo nemen wij de maten op voor een prijsofferte op maat. Het kan ook zonder “fysieke verplaatsing”; stuur een mail met enkele afmetingen (lengte, breedte en dikte) en wij sturen een richtprijs via elektronische weg. Toegegeven, we houden nog het liefst van jouw bezoekje! 🙂 Onze deur staat alvast open en vragen staat vrij! Tot binnenkort!

Handbekleed.
Een Belgisch product. Creativiteit van bij ons!