Kussens op maat

Zitbank op maat. Losse kussens voor de rug en vast kussen voor de zitting

Kussens,… wij maken ze in alle kleuren en formaten. In alle mogelijke afwerkingen. Wij snijden naar patroon en in de gewenste vorm… Dit gebeurt volledig op maat.  Ook de stoffen kan u bij ons kiezen. We hebben een heel ruime keuze; effen, vuilwerend en decoratief. Niet enkel de hoes maar ook de vulling kunnen we voorzien. Zit u graag iets harder, dan passen wij de vulling aan. Zijn het kussens voor buiten? Ook hier bestaat een specifieke vulling voor. 

In deze beknopte blogpost geven we wat meer uitleg over de mogelijkheden. We bespreken de confectiemethodes, de afwerking, de vulling en het bekledingsmateriaal. Heeft u zelf iets concreet in gedachten? Kom gerust even langs met enkele afmetingen of het kussen en samen bekijken we de mogelijkheden. We nemen we de maten op, luisteren we naar jouw wensen en maken een prijs op maat. In ons atelier hebben we stalen van alles en uiteraard adviseren we u; met foto’s helpen we om de mogelijkheden beter te visualiseren.

Confectiemethodes en afwerking

Nieuwe kussens met dubbele bieskoord in fleurig oranje stof
Kussen met tussenstuk
gestreept kussen met zijnaad
Kussen met zijnaad

Tussenstuk of zijnaad
We snijden naar patroon of maken het kussen volledig op maat wanneer er geen bestaand patroon aanwezig is. Dit kan een kussens zijn met tussenstuk of met zijnaad. Een kussen met tussenstuk heeft een band die dezelfde dikte heeft als jouw vulling. Bij een kussen met zijnaad loopt de stof volledig rondom de vulling zonder naad. Er is enkel een stiksel zichtbaar langs de zijkanten van het kussen. De keuze van de confectiemethodes is een kwestie van smaak. Kussens met een tussenstuk accentueren de vorm van het kussen omdat de naad mooi langsheen de rand de vulling loopt. Kussens met een tussenstuk worden dan meer aangeraden indien er een stof is met motief, dan is er geen onderbreking van het patroon en loopt dit mooi door. Het is uiteraard ook mogelijk om een motief te laten doorlopen bij een kussen met tussenstuk, maar dit vraagt meer inspanning en doorgaans ook meer stof. 

Afwerking
Op verzoek kunnen kussens ook voorzien worden van een bieskoord, dit is een koord die gestikt wordt langsheen het kussen, de vorm van het kussen wordt op die manier extra beklemtoond. Het is een klein detail maar geeft doorgaans een mooie afwerking. Je kan dit ook accentueren door de bieskoord in een andere kleur te stikken dan de rest van de hoes. Als er geen bieskoord wordt gestikt werken we doorgaans wel af met een decoratief stiksel. Dit is de laatste stap, de naad wordt zo mooi geaccentueerd met een gelijkmatige siersteek. 

dubbele bieskoord kussen op maat
Kussen afgewerkt met tussenstuk en bieskoord
kussen met bieskoord
Kussen afgewerkt met tussenstuk en bieskoord
Siersteek detail afwerking kussen op maat
Kussen afgewerkt met siersteek

Sluiting
Wij sluiten de meeste kussens met rits, zo kan dit gemakkelijk de wasmachine in. Het maakt het ook een stuk eenvoudiger om de vulling te vernieuwen. Op vraag is het ook mogelijk om te werken met een velcro, een overslag of wordt het gewoon dicht genaaid. Bij het laatste is het uiteraard niet meer mogelijk om de vulling eruit te halen. Dat kan bijvoorbeeld aangewezen zijn voor kussens waar ook knopen worden in geplaatst. Wij gebruiken trouwens ook een overlockmachine om alle zijkanten netjes af te boorden. Dat vraagt extra werk maar is toch belangrijk.

Rits gestikt
Doorgaans plaatsen wij een rits zodat de hoes gemakkelijk de was in kan. Alle zijkanten van de stof worden ook bewerkt met een overlockmachine.
rits ingestion nieuw kussen fleurig oranje hoes

Knopen
Kussens kunnen afgewerkt worden met of zonder knopen. Knopen worden op een ambachtelijke wijze gemaakt in ons atelier. We hebben verschillende groottes beschikbaar, we kunne ze maken in dezelfde stof als het kussen maar het kan ook wat meer contrasterend met een andere kleur. We voorzien waar nodig ook lintjes om het kussen bijvoorbeeld aan de achterkant van een stoel te bevestigen. 

ambachtelijke knopen
Knopen worden ambachtelijk gemaakt
klein sierkussen met blauwe knop op werktafel
Knopen worden gemaakt in dezelfde stof of als het kussen of in een andere stof voor contrast
Ligkussen met knopen
Ligkussen met losse vlokkenvulling, zonder rits
kussen met knopen
Gestreepte stof, combinaties van twee stoffen.

De binnenvulling

Ook in vulling bestaan er heel wat mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een vaste vulling of losse vlokken. Vaste vulling geeft een strak effect, losse vlokken eerder “plof”. In vaste vulling heeft u verder nog de keuze uit koudschuim, polyether en Vdry outdoor schuim. Afhankelijk van het gebruik, de gewenste dikte en uitstraling adviseren wij u uiteraard welke vulling het meest geschikt is. In een andere blogpost gaan we trouwens wat dieper in op de variëteit aan vullingen.

losse vlokken vulling
losse vlokkenvulling
sierkussens met dacron hoes
binnenkussen worden altijd voorzien van dacronwatte
vdry vulling outdoor
Vdry outdoor vulling
Opbouw kussenvulling
losse klokkenvulling
vaste vulling koudschuim met dacron
Vaste vulling met dacronwatte
kussen op maat met zijnaad en plof rugkussens
Vaste zitvulling (koudschuim), losse vlokkenvulling voor de rugkussens

100% Maatwerk

Zoals u gelezen heeft zijn er heel wat mogelijkheden. Als klant bepaalt u alles in principe zelf. We helpen u uiteraard in elke stap. Heel vaak begin we het verhaal met een concreet idee, een gedachte, een wens… Soms beginnen we van een blanco pagina en hebben we enkel wat afmetingen. Hoe het ook zij, samen maken we er altijd iets mooi van! 

Buitenkussens op maat
Nieuwe kussens met dubbele bieskoord in fleurig oranje stof
kussen op maat
Outdoor kussen op maat rotan
Zitkussen vlekvrije stof
Zitkussens op maat met rits
kussen op maat met zijnaad en plof rugkussens
vrolijke buitenkussens
kussen in leer
sierkussen leder patchwork
Kussen op maat
leder kussen leolux

Handbekleed. 
Een Belgisch product. Creativiteit van bij ons!