Van Den Berghe - Pauvers

Een stukje Belgische geschiednis

Van Den Berghe - Pauvers eetkamerstoelen

Stukje Belgische geschiedenis met deze stijlvolle eetkamerstoelen ontworpen door meubelfabriekant Van den Berghe-Pauvers. Het meubelbedrijf werd opgericht in 1907 in de Meibloemstraat in Gent door Désiré & Florimont Van Den Berghe.  De tijdloosheid en eenvoud zijn, samen met een perfecte en ambachtelijke afwerking de kenmerkende ingrediënten van een Van den Berghe-Pauvers meubels. In de jaren ’50 en ’60 lag het bedrijf aan de basis van een vernieuwing binnen de meubelsector, namelijk die van het “sociaal meubel”.  Men wilde kwaliteitsvolle meubels bereikbaar maken voor de middenklasse. Het werd het verhaal van negen generaties Belgische meubelmakerij; de eerste sporen van het bedrijf zijn te vinden in 1742, toen een voorvader met een boomzagerij begon. Maar helaas werd het bedrijf in 2011  stop gezet…

Er was geen opvolging verzekerd en het werd zeer moeilijk om nog bekwame vaklui te vinden. Bob Van Den Berghe stond als laatste aan het roer van het bedrijf en deze  man maakt zich ook zorgen over de toekomst van kwaliteitsmeubelen.  Zoals hij zelf ooit zei in een interview met De Standaard: ‘We werken vaak met massief hout. Ook hechten we belang aan oude technieken zoals zwaluwstaartverbindingen. Zo’n dingen maken een meubel mooi. Maar we leven nu in een wegwerpcultuur, er wordt weinig aandacht aan duurzaamheid besteed.Ik kan echt boos worden als ik zie met welke rommel we soms worden overspoeld’, zegt Bob Van Den Berghe. ‘De kostprijs van de meubelen is vrij hoog, maar het gaat om duurzame stukken.’  

Het is wat van dezelfde frustratie, die ook wij meubelstoffeerders delen. Onze markt wordt overspoeld met goedkope import van minderwaardige kwaliteit. Slecht binnenwerk, slechte vulling, slechte bekledingsmaterialen. Wij kunnen het niet genoeg herhalen; “de ergernis over de slechte kwaliteit duurt vuurt terwijl de vreugde over de lage prijs reeds lang vergeten is”.

Op tweedehands kan je mooie oude en kwalitatieve meubels kopen, en als je goed zoekt, doe je dat tevens tegen een zacht prijsje. Die meubels laat je stofferen en je hebt een uniek stuk, kwalitatief en van lokale bodem.

"De ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort, terwijl de vreugde over de lage prijs reeds lang vergeten is."

De vier eetkamerstoelen die op onze werktafel stonden werden bekleed in een PU kunstleder. PU onderscheid zich van PVC doordat het meer de “touch” en uitstraling krijg van leder. Het is in feite een zeer dun laagje PU die op een katoen of polyester doek wordt gekleefd. De meeste PU kunstleder worden in China of India geproduceerd en zijn van slechte kwaliteit, in geen tijd begint de toplaag af te pellen. Dit is niet het geval bij het PU-kunstleder waarmee wij de stoelen bekleedden.

De verhouding tussen de top- en de onderlaag is ongekend goed bij dit type PU-kunstleder, de waarden  liggen beduidend hoger dan andere PU producten op de markt. Bovendien is dit PU-kunstleder ook brandvertragend en waterafstotend en beschikbaar in een brede waaier aan kleuren.
Stoelzitting wordt ontmanteld van haar bekleding
De stoelzitting wordt gedemonteerd en opnieuw bekleed.
Opnieuw gestoffeerde stoel Van Den Berghe - Pauvers
Heel mooie imitatie van echt leder.
Eetkamerstoelen Van Den Berghe - Pauvers
Wij herbekleden in een zeer sterk PU kunstleder
Eetkamerstoelen Van Den Berghe - Pauvers
Tijdloos design
Eetkamerstoelen Van Den Berghe - Pauvers
Streling voor het oog
Eetkamerstoelen Van Den Berghe - Pauvers
Beschikbaar in een brede waaier aan kleuren.

Handbekleed.
Een Belgisch product. Creativiteit van bij ons!