Nelson Daybed by Herman Miller
Het Nelson daybed werd oorspronkelijk ontworpen in 1950 door George Nelson. Hij vond dat design diende te evolueren naarmate de behoeften een andere invulling kregen. Huizen en appartementen worden alsmaar kleiner, dit multifunctioneel daybed vervult in een handomdraai beide functies; een comfortabel sofa met rugkussens of gewoon een slaapbank in al zijn eenvoud. Wij kregen de kans dit daybed te herstofferen in een volnerf Europees rundsleer. De zitvulling werd tevens vernieuwd voor maximaal comfort. Geniet even mee van deze design klassieker.
De kussens waren aanvankelijk bekleed in een kvadrat stof. Kvadrat is een Deense producent van design textiel. Kenmerkend aan Kvadrat is het gebruik van hoogwaardige wol als natuurlijke vezel. Het had zijn beste tijd wel gehad… Deze keer bekleed in een volnerf leer in felgele kleur. De zitting werd tevens vernieuwd met super comfortabel koudschuim in densiteit 50 (50kg/m3) en drukweerstand 6. Dit wordt ook wel “high resilience” schuim genoemd vanwege zijn hoge veerkracht. Het is een opencellig schuim waardoor de cellen bij indrukking verschillend reageren en dus meer comfort bieden. In een ander artikel in deze blog gaan we wat dieper in over de verschillende soorten vullingen.
De zitbank werd geherstoffeerd in een Europees rundsleer. Werken met leer is helemaal anders dan stof… Het is een stuk moeilijker, bovendien heb je een industriële stikmachine nodig. Zelf stikken we met een Durkopp 267 met “walking foot” waardoor leer heel vlotjes gestikt kan worden. Het is samen met onze pneumatische nieter van buitengewoon belang in ons atelier… Als die het begeeft … ohjee, onze ergste nachtmerrie. Ik gebruik ook altijd clips om het leer op zijn plaats te houden bij het stikken en krijt om netjes af te lijnen waar moet gestikt worden. Het vraagt ervaring en geduld… Ervaring krijgen we door elk project… we groeien dankzij onze klanten… en het geduld, dat hebben we gelukkig in reserve.
Ons atelier is niet erg groot, we gaan creatief om met de ruimte. Als we leer moeten aansnijden zitten we vaak een uurtje op de grond om te bedenken hoe we zo zuinig mogelijk het leer kunnen versnijden… En we zitten op de grond omdat de werktafel te klein is om het leer volledig op te rollen… de grootste huiden zitten gemakkelijk rond de 5m2! 🙂
De stof aan de onderkant van de zitting werd gerecupereerd. De clips worden immers vastgeklikt aan het frame zodat alles netjes op zijn plaats blijft zitten.
Wij groeien mee met de projecten van onze klanten... ervaring doen we op, elke dag, na elk project...
Wij voorzien ook ventilatiegaatjes in het leer… Het gereedschap dat deze gaatjes maakt, de ventilator punch van C.S. Osborne hadden wij hiervoor speciaal besteld… Dat is het leuke aan de job… Ons gereedschap groeit mee met onze projecten… En ook omdat we het gewoon graag tot in de puntjes afwerken. Helaas liep het project heel wat vertraging op want de “punch” reisde de wereld rond om uiteindelijk toch na veel vertraging in ons atelier te belanden. Het pakje was zoekgeraakt bij DPD… Gelukkig konden we rekenen op een begripvolle klant!
Gezellig thuis in zijn vertrouwde omgeving. Alvast dank aan het sympathieke koppel voor het vertrouwen in ons atelier.